PLÀSTICA






MIREU QUINA PRECIOSITAT DE DIBUIX AMB PASTELS
HA FET EN POL.
FENOMENALS!!! EL FELICITEM!!!

 









INFORMACIÓ SOBRE DALÍ FET PEL PARE DEL BENET NOGUER
Agraïm moltíssim la seva aportació i que ens dediqués aquest temps a nosaltres

Salvador Dalí va néixer i morir dues vegades.Aquesta afirmació és del tot certa, encara que pugui semblar mentida. El notari Salvador Dalí i la figuerenca Felipa Domènech van tenir un nen que es va dir Salvador, Salvador Dalí Domènech. Va morir de ben petit i els seus pares es van omplir de pena fins que va arribar un altre nen. Va néixer el 1904 i també el van batejar amb el nom de Salvador. Aquest fou el cèlebre pintor. Podem ben dir que a Figueres hi ha enterrats dos Salvador Dalí Domènech.

El carrer dels genis... i la llagostaDalí va néixer al carrer Monturiol de Figueres. No es pas un carrer qualsevol: Abans hi havia nascut Narcís Monturiol, l'inventor de l'Ictineu, el primer submarí. Després hi va néixer el poeta Carles Fages de Climent i el gran filòsof i farmacèutic Alexandre Deulofeu (autor de la Matemàtica de la Història) hi tenia la seva farmàcia.
Davant per davant de la seva habitació, hi havia una casa amb dues gargoles que, de petit, tenien a en Salvador fascinat i espantat. Hi havia dues grans gàrgoles de pedra en forma de granota i llagosta. Aquest darrer insecte el va obsessionar, fins al punt que les llagostes són presents en diverses obres dalinianes

L’edat EscolarL’Afició a la lectura, l’admiració pels llibres d’art,
Colegi La Salle de Figueres, Cridar l’atenció

L’escola de San Fernando a Madrid

Paris,
els moviments artístics de principis de secle

Dalí va ser un Artista pluridisciplinar i un personatge mediatic Li agradava sortir a la Tele quan era a Estats Units, en tota mena de programes.
Va fer decorats per pel.licules d’Alfred Hichcock
També va fer joies, vestits, disenyar flascons de perfum, ampolles de conyac, ceràmica, fins i tot va pintar una vespa d’uns estudians de Madrid que anaven a Paris.

El Taxi de l’Illa

Foto Dalí i garotes
El tornaven boig. Se les menjava quan ningú ho fèia ni eren moda com ara. En aquesta foto apareix al costat dels pescadors de Portlligat. Quan estava amb ells era un més de la colla, no fèia pallassades ni comèdia. Una vegada es va punjar amb una pua de garota i va dir que havia estat "un càstig divíiiiií, perquè me l'havia menjada sense haver-li demanat permís"

Foto Dalí i cadiraEs passejava arran de mar per recollir trastos i en fèia escultures com aquesta cadira de balca. En el Teatre Museu Dalí, sota la cúpula, hi ha diverses cadires de balca. Li agradaven molt perquè la seva àvia sempre cosia asseguda en una així.

Foto Dalí mudatEll i Gala solien anar molt ben vestits encara que, de vegades, Dalí anava una mica "passat" amb la roba que portava. A la casa Museu de Púbol hi ha una exposició amb els vestits de Gala, dels principals modistos de l'època (Chanel, Dior, etc). És molt possible, però, que els peus no es vegin perquè en Dalí solia anar sempre amb espardenyes de beta, com la que fan servir els Mossos d'Esquadra vestits de gala (de gala, ho pilles....)

Una foto del gran Halsmanamb nota de premsa d'una activitat divertida feta per la Fundació sobre els salts de Dalí.

a les obres del Museu.Una altra foto del mestre, el 1973, a les obres del Museu. Recorda que era el Teatre principal de Figueres i que es va cremar el 1939 quan les tropes mores de Franco van ocupar la ciutat. Diuen que un grup de soldats van posar-se a cuinar dins de l'edifici i aquest es va cremar. A finals dels anys seixanta, l'aleshores alcalde, Ramon Guardiola, va demanar quadres a Dalí i aquest va respondre: "Quadres? Quadres, no! Un Museu us donaré a Figueres!!!!". Tal dit, tal fet, es va inaugurar el 1974 però no el va finançar el Ministerio de Cultura sinó el de la Vivienda, coses d'aquell temps. Dalí està enterrat sota la cúpula geodèsica d'Emílio Pérez Piñero (va morir el 23-01-1989).
Diuen que, de nit, quan tot està en silenci, se sent una veu que diu "Un Muuuuuuseuuuuu, un Muuuuuseuuuuu". Els experts com en Jep Albreda (amic teu i responsable de dir allez, allez a l'hora de tancar) asseguren que és la veu del geni. N'hi ha d'altres que pensen que és la Tramuntana. ben mirat, potser és un dels gats de Halsman, fent Meuuuuuuu, Meuuuuuu...

CuesEl Museu Dalí es va inaugurar el 1974. Tothom qui vol entrar-hi ha de fer cua, no hi ha cap mètode ni ordre de reserva prèvia (excepte per grups). Dalí ho va voler així. En els primers anys, mentre ell era a París o Nova York, sempre trucava al gerent del Museu, el senyor Vergés, per fer-li la mateixa pregunta: "Fins on arriba la cua, avui?". No volia saber xifres, ho calculava imaginant-se fins a quina botiga de la ciutat arribava la cua i així es feia una idea del volum de públic.

Dalí de Nit.Durant els darrers anys de la seva vida, Dalí va viure a la Torre Galatea, un edifici medieval situat a tocar el Museu. Des d'allà, a les nits visitava les seves obres, acompanyat pel seu inseparable Pitxot i alguna infermera.
Anys després, el Teatre Museu Dalío de Figueres seria el primer del món a obrir al públic a la nit, a l'estiu. Ara, molts museus importants ho han imitat. En això, Dalí també va ser pioner.
Una nit que es passejava pel Museu sol, va trobar-se amb una dona que netejava una sala molt coneguda. Aquesta no el coneixia i quan ell va entrar, la va espantar: "Qui es vostè?", va cridar ella. "Sóc en Dalí", va respondre ell. "Sí, home, i jo la Mae West!"...

Dalí i personatgesDes de 1974, pel Museu Dalí hi han passat alguns dels personatges més inmfluents del món: Premis Nobel, artistes, actors, esportistes... Gent com Margaret Tatcher, Jimmy Carter, Jodie Foster, Spielberg, Leonardo di Caprio, Messi, Ladi Gaga, Ronaldinho o Pau Gasol. Sovint venen d'incògnit i la Fundació no sol dir ni que venen ni que han vingut.
Una foto del facebokk de Pau Gasol

Enterrat a Figueres- Dalí va morir el 23 de gener de 1989. Uns mesos abans, quan estava ingressat a l'Hospital, va dir-li a l'alcalde de Figueres, Marià Lorca, que volia ser enterrat dins del seu Museu. Aquest fet va aixecar molta polsaguera ja que, en principi, Dalí havia de ser enterrat al Castell de Púbol, on ja hi havia la seva dona Gala. En el soterrani del castell hi ha dues tombes amb un forat obert que les comunica. El van fer per tal que Dalí i Gala es donessin la mà (els seus esquelets, é sclar) quan hi fossin enterrats.
Al final, Dalí reposa sota la cúpula del Teatre Museu. Molta gent trepitja la seva tomba sense saber-ho. La làpida que hi ha al terra no diu res i els guies es diverteixen dient-ho a la gent qun hi estan a osbre. Alguns foten un bot espectacular. Aquí van dues fotos

1 comentari:

  1. Moltíssimes gràcies per aquesta valuosíssima aportació i la teva col·laboració amb la classe d'en Benet!!

    ResponElimina